Kunstenaar: Baldin Baldin

De kunstwerken van Baldin zijn in veel steden van de wereld te zien geweest zoals in Bagdad, Rome, Tunis, Florence, Venetië, Milaan, Siena, Parijs, Macon, Moskou, Brussel en Amsterdam.

Dat zijn werk in veel landen gewaardeerd werd en wordt, is niet verwonderlijk door zijn kleurrijke en imaginaire voorstellingen die verbonden zijn met uiteenlopende landschappen. In zekere zin kunnen we in Jungiaanse termen spreken van de weergave van gedroomde Arcadische landschappen.

In het recente werk heeft Baldin zich meer gericht op de conflicten in de wereld die door immigratie worden versterkt. De serie schilderijen met als thema “Landing” geven uiting aan het beleven van de kunstenaar met betrekking tot het noodlottige omstandigheden waardoor mensen op drift raken en hun heil elders moeten zoeken. Met de moed van de hoop zoekt de kunstenaar naar verborgen mogelijkheden en kansen die het lot ten goede kunnen keren. We zien vluchten van vogels en weidse landschappen met structuren die het aardse verbeelden en grond kunnen bieden voor zaadjes om te kiemen. Menig harde landing maakt de aarde schraal en kan vermeden worden in het besef dat groei alleen mogelijk is in vruchtbare aarde, waar dan ook op onze wereld.

“Vogels, stenen, schepen en zeeën zijn de metaforen die ik gebruik in mijn recente werken. Het zijn expressieve elementen die onze actuele realiteit vertegenwoordigen in een wereld vol contrasten en conflicten. De werken met als meest gebruikte titel ‘Landing’ maken deel uit van een serie over het onderwerp immigratie als actueel fenomeen van de samenleving. De onzekerheden en de zorgen van onze huidige wereld worden erin weergegeven. Tegelijkertijd vertegenwoordigen zij open ruimten en levendige bewegingen van hoop en van een positief perspectief op de toekomst”, aldus Baldin.

Baldin is in 1954 in Koerdistan geboren. Hij studeerde van 1969-1974 aan het kunstinstituut in Bagdad, met aansluitend een studie aan de kunstacademie in Rome van 1974-1976, en volgde hierna een kunstacademie te Florence van 1976-1979 om tot slot te eindigen met een studie kunstgeschiedenis aan de universiteit van Bologna van 1979-1982.