Kunstenaar: Annemarie Petri

Annemarie Petri (1965) is in haar kunstenaarschap multi-talented en heeft zich op hoog professioneel niveau bekwaamd in drie disciplines, namelijk in beeldhouwen, schilderen en grafisch werk. Zij volgde haar kunstopleiding aan de Vrije Academie in Den Haag van 1983 tot 1989. Naast haar vrije bestaan als kunstenaar is zij docent tekenen, schilderen en etsen. Haar werk bevindt zich, naast die in particuliere collecties, in de collecties van Museum Kempenland Eindhoven; Prentenkabinet van Museum het Prinsenhof, Delft; ING collectie; Ministerie van Onderwijs; BAM Woningbouw.

De kunst biedt Annemarie Petri de mogelijkheid om zich te verhouden tot haar omgeving door haar fantasie te laten werken bij het zien van de bebouwde omgeving en de maatschappelijke context waarin mensen, cq burgers, leven en moeten overleven in de vele betekenissen van het woord. Door uitvergroting van onderwerpen en het gebruik van humor probeert ze de enige relativering aan te brengen in de actualiteit. 

'Voor mij is kunst een van de constante factoren in mijn leven. Ik ben er de schepper van. Terwijl de echte wereld vaak zo kil, hard en plat is, biedt kunst schoonheid en troost. Het is mijn manier om deze wereld, waar ik vaak niet vrolijk van word, te relativeren. Het is ook een manier om met andere mensen te communiceren. Ik heb iets te vertellen en ik heb de feedback van mijn publiek nodig om weer verder te kunnen gaan. En het publiek heeft mij nodig. Mijn kunst is geen weergave van de werkelijkheid maar een middel om mensen op een andere manier naar de werkelijkheid te laten kijken, de vrijheid in zichzelf te ontdekken en nieuwe mogelijkheden te zien.”