






Kunstenaar: Kantcho Kanev
Kantcho Kanev (1957) volgde zijn opleiding aan kunstacademies in Bulgarije en Rusland. Hij werkt sinds 1990 in Nederland. Zijn werk wordt breed gewaardeerd en hangt in internationale musea en collecties. Behalve een paar Bulgaarse prijzen voor zijn gehele oeuvre, kreeg hij in 1995 de prestigieuze eerste prijs van de Tokyo Print Triennale. Zijn werk is in vele landen, waaronder Bulgarije, Spanje, Engeland, Duitsland en Roemenië te zien geweest. Publicaties zijn verschenen in vele nationale en internationale kranten en tijdschriften.
Tijd-ruimtelijke structuren
De schilderijen van Kanev zijn gelaagd opgebouwd en verassen met een eigenzinnig vormgegeven spel tussen lijnen vlakken en kleuren. De kunstenaar toont zich bewust van de overdracht van betekenis die met ieder accent in kleur, lijn en vlak gegeven is. Kanev blijft zich verwonderen over de wereld en wil dat in zijn schilderijen uitbeelden. In zijn werk neemt hij de kijker mee in deze verwondering die het mogelijk maakt om steeds met een nieuwe blik te kijken en een nieuwe wereld te zien. Een wereld die mogelijk is om te ervaren als we het menselijke blijven respecteren en ons verbonden weten met onze natuurlijke, sociale en kosmische omgeving. De stappen die we zetten zijn verbonden met onszelf en met onze universele mogelijkheden. Met name door ons te verbinden met het kosmische universum ontstaat de persoonlijke ruimte voor ontplooiing en daarmee de positionering in de wereld. Het is niet onbeduidend dat in de geschilderde voorstellingen ruimtelijke dimensies zijn te ontwaren. Afgeleide vormen van kubussen die al schilderend gemaakt zijn, geven de kijker een voorzet voor een ruimtelijke en wellicht kosmische beschouwingsmogelijkheid. Het zijn geen anonieme zuiver meetkundige eenheden die we zien maar vormen die ontleend zijn aan menselijke beleving. De kunstenaar kan zo suggesties meegeven van een tijd-ruimtelijke benadering die associeert met kosmische visies. Perspectieven die bijna als vanzelf ontstaan omdat de voorstellingen emotionele beleving niet buitensluit. Het avontuur opent zich voor onze ogen omdat de kunstenaar een warm mens is die van mensen houdt en niet afstandelijke constructies de waarnemer op afstand wil houden. In tegendeel door de luchtige toonzetting en het uitgebalanceerde kleurgebruik wordt de kijker via de centrale kaders naar binnen gezogen, zodat distantie bijna onmogelijk wordt. Het verhaal wat dan gevormd wordt is een avontuur van binnen naar buiten met de horizon ver weg…
Gelaagdheid in meerdere opzichten
Wat bij het zien van de schilderijen van Kantcho opvalt, is de wijze waarop hij verf gebruikt om behalve structuur ook gelaagdheid te krijgen in zijn voorstellingen. Deze verfstructuren worden gerealiseerd met kleurrijke vlakken waardoor een luchtigheid ontstaat die door heldere kleuren kunnen worden ondersteund. Met grote precisie worden verfstreken bewerkt tot ze een sprekende uitwerking hebben.
Naast de vormtechnische dimensie van de verfstructuur lijkt het streven van de kunstenaar om met vormen en kleuren een inhoudelijke dimensie te creëren die symbolisch geduid kan worden. In die zin bouwt de kunstenaar voort op de traditie van de moderne kunst waarin abstractie van symbolische betekenis een belangrijk uitgangspunt is. De symbolische lading heeft een dynamisch karakter dat goed aansluit bij het panta rhei, een begrip afkomstig van Heraclitus en dat uitlegt dat in het leven alles stroomt.
Het samenspel van gelaagdheden geeft het oeuvre een luchtig en speels karakter dat verrijkt met inhoudelijke symboliek een uitnodigend gebaar van de kunstenaar vertegenwoordigt naar de toeschouwer. In de waarneming kan de kijker een bewustzijn van mogelijkheden verkrijgen dat grensverleggend is en de richting kan opgaan van een metafysisch perspectief: dat wat na de natuur komt en een venster opent voor een kosmisch bewustzijn…
Verlegging van de horizon
Door zijn verrassende combinatie van abstracte vormen en minimale figuratie overstijgt het werk de betekenis van een gekopieerde zichtbare werkelijkheid die uitsluitend kan ré-presenteren. Het zou geen ruimte bieden voor zijn procesmatige aanpak waarin vele dimensies van betekenissen kunnen convergeren tot nieuwe werelden. Het zijn gesloten en geopende structuren die bijna letterlijk het perspectief bieden voor persoonlijke vernieuwing. Met geschilderde lijnen, kleuren en vormen die zich verwijderen vanuit het centrum naar de buitenkant worden vastomlijnde kaders gebroken. Het zijn de kleuren en vormen waarmee de geest en het gevoelsleven zich kunnen verrijken. Ze betrekken ons bij een kenniswereld die verder rijkt dan de perkte waarnemingshorizon. Kanev nodigt ons als kijker uit het avontuur mee te beleven zodat we de armen durven strekken en de toekomst naar ons toe durven halen in een wereld die voortdurend in verandering is.
Exposities Galerie Delfi Form, Zwolle, 2000, 2001, 2004, 2007, 2008, 2011, 2013, 2016, 2018, 2022-2023
Boeken: Kantcho Kanev, 96 blz full color, harde kaft met omslag.