Kunstenaar: Kantcho Kanev

Kantcho Kanev  (1957) volgde zijn opleiding aan kunstacademies in Bulgarije en Rusland. Hij werkt sinds 1990 in Nederland. Zijn werk wordt breed gewaardeerd en hangt in internationale musea en collecties. Behalve een paar Bulgaarse prijzen voor zijn gehele oeuvre, kreeg hij in 1995 de prestigieuze eerste prijs van de Tokyo Print Triennale. Zijn werk is in vele landen, waaronder Bulgarije, Spanje, Engeland, Duitsland en Roemenië te zien geweest. Publicaties zijn verschenen in vele nationele en internationale kranten en tijdschriften.
De schilderijen van Kanev zijn gelaagd opgebouwd en verassen met een eigenzinnig vormgegeven spel tussen lijnen vlakken en kleuren. De kunstenaar toont zich bewust van de overdracht van betekenis die met ieder accent in kleur, lijn en vlak gegeven is. Kanev blijft zich verwonderen over de wereld en wil dat in zijn schilderijen uitbeelden. In zijn werk neemt hij de kijker mee in deze verwondering, die het mogelijk maakt om steeds met een nieuwe blik te kijken en een nieuwe wereld te zien. Een wereld die mogelijk is om te ervaren als we het menselijke blijven respecteren en ons verbonden weten met onze natuurlijke, sociale en kosmische omgeving. Iedere stap die we zetten is verbonden met onszelf en met universele mogelijkheden. Met name door ons te verbinden met het kosmische universum ontstaat de persoonlijke ruimte voor ontplooiing en daarmee de positionering in de wereld. De kunstenaar vertelt in zijn werken verhalen over intimiteit en vertrouwen. Het lijkt of hij de westerse maatschappij een spiegel voorhoudt van eenvoud en rust met misschien wel als voorbeeld het boerenleven uit zijn jeugd en land van herkomst: Bulgarije.

Abstracte figuratie
Door zijn verrassende combinatie van abstracte vormen en minimale figuratie overstijgt het werk zijn eerste betekenis; de warme en intense kleuren geven ons een bijna archetypisch beeld van de stilte van het verleden. Daarmee spreekt de kunstenaar niet tot ons intellect, maar tot onze emoties; het verlangen naar verbondenheid, betrokkenheid, waardering en respect.

Exposities Galerie Delfi Form, Zwolle, 2000, 2001, 2004, 2007, 2008, 2011, 2013, 2016, arpil/mei 2018
Boeken: Kantcho Kanev, 96 blz  full color, harde kaft met omslag.