Kunstenaar: Louis La Rooy

Glaskunst in verschillende technieken.
Louis La Rooy (1947)  volgde zijn opleiding aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam. Aan de Rietveld academie raakte hij in de ban van glaskunst.
Na deze academietijd startte zijn professionele carrière in de glaskunst bij verschillende glasinstituten, waaronder de uitvoerende werplaats van de Cobra-groep. Daarna volgde een aanstelling bij Van Tetterode, waar hij spoedig directeur werd van de pas opgerichtte glasafdeling voor kunsttoepassingen. Van meet af aan is hij actief in vlakglastechnieken. Later kwam de blaastechniek in vizier en ging hij beide technieken combineren die resulteerde in fraaie objecten waarin de preciesie van vlakglas gecombineerd kan worden met de organische resultaten van de blaastechniek.
Glaskunst vol treffende kleurscharkeringen, en volgens gecontroleerd ontwerp gemaakt, is kenmerkend voor de vakbekwaamheid en artistieke inzichten van Louis la Rooy. Met het inzicht van de ervaring en met medewerking van een vertrouwd team glasblazers weet hij de glasobjecten de betoverende uitstraling te geven die zijn glaskunst zo onderscheidend maakt. Bij het betreden van de expositieruimte overrompelt de fascinerende aantrekkingskracht van zijn werk de zintuigen. Kleuren, geïntensiveerd door het glas, zijn als een kris ingewerkt in een schacht. Het oog van de waarnemer raakt vervuld van het uitgebalanceerde evenwicht tussen kleur en vorm dat geschapen is met de beheerste aanpak van een begaafd glasartiest.
De glaskunst van Louis La Rooy toont unieke mogelijkheden in vormgeving door de 'roll-up' techniek. De mogelijkheden van glassmelten zijn oneindig. Gesmolten glas kan elke vorm aannemen en La Rooy heeft de beweeglijkheid van het materiaal goed uitgebuit. Maar ondanks de krullen en uitsteeksels ontaardt het werk niet in overdadige barok. De unieke sculpturen van zijn hand zijn wimpels, schalen en wandpanelen van soms forse formaten. Enkele jaren geleden specialiseerde de kunstenaar zich in de "roll-up" techniek. Een techniek, waarmee hij vlakglas en geblazen glas combineert tot één object. De uitvoering vergt een heel team van deskundige medewerkers.
Cartoonachtige beelden van dierfiguren of andere wezensvormen worden met deze techniek gemaakt. De karakteristieke eigenschappen worden met een knipoog naar de realiteit verluchtigd. Samen met de humoristische titels krijgen de objecten de status van artistiek commentaar op het leven. Nergens dwingend of pretentieus; wel altijd vrolijk stemmend en onder volle regie van de kunstenaar wordt gestalte gegeven aan afzonderlijke stukjes levenstoneel. Titels als: "There is Always Color in Life" of "Naked and Famous" zijn voorbeelden van deze theaterstukjes.

Exposities Galerie Delfi Form 2007, 2008, 2012, 2014, 2016