Kunstenaar: Peter Schenk

Oosterse Eenvoud
De kunstenaar Peter Schenk (1944-2011) behoort al jaren tot de gevestigde lyrisch-abstracte kunstenaars van Nederland. Hij heeft zijn opleiding afgerond op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Leven en werk zijn bij deze kunstenaar moeilijk te scheiden. Hij trekt graag op met andere kunstenaars en laat zich veelvuldig inspireren door dagelijkse ontmoetingen en gebeurtenissen.
Zijn artistieke proces staat voortdurend onder invloed van sferen en elementen, die hij waarneemt in andere landen en continenten. Ondanks de vele verschillen ontdekt Schenk de samenbindende en overeenkomstige betekenissen van uitingen van mens en natuur. “Red character” is een schilderkunstige beschrijving van een Japanse vrouw (zie achterzijde). “Quivering nature” is gebaseerd op reflecties over het zinderende leven op aarde en de kosmische samenhang (hiernaast afgebeeld).
Dat mens en natuur op een zelfde manier gezien kunnen worden is een verdienste van de abstracte kunst. Schenk laat zien dat je mens en natuur kan beschouwen op energetisch niveau. De aarde zindert van leven en maakt de mens deelgenoot. Zarathoestra bracht as naar de berg en keerde na vele jaren terug om vuur naar het dal te brengen. Peter Schenk gaat regelmatig naar de hoge bergen van de Himalaya en neemt het licht en de energie van de natuurkrachten mee terug.
Behalve Nepal heeft hij vaak Japan bezocht, waar hij genodigde was voor het geven van workshops. Hij vertrouwt graag zijn ideeën toe aan het Japanse rijstpapier, vaak zelf gefabriceerd, zodat hij materialen kan toevoegen. De kunstwerken die hiermee gevormd worden, hebben het karakter van materiekunst. De ‘schilderijen’ worden meer gebouwd dan geschilderd. Tijdens het creatieproces werkt hij samen met de natuurkrachten, waardoor hij zich laat inspireren. Zijn werken zijn in de Westerse traditie van kunst beoefenen geworteld, maar dragen onverwijld de spirit van de Oosterse eenvoud uit. 

Abstracte kunst maken is een avontuur !
Abstractie is een avontuur, een reis naar het onbekende.
Voorbij de herkenning, een zoektocht door lijn, vlak, kleur, beweging en ritme naar de beeldtaal van de ziel", zegt de kunstenaar over zijn eigen beleving. Peter Schenk is een waarnemer pur sang. Hij herkent sferen en elementen in een samenleving die ook tot zijn eigen belevingswereld horen. Door de confrontatie met materiaal, natuur en de spiritualiteit van de mensen in Nepal ontstaan er associaties met gebeurtenissen en beelden die hij direct gebruikt in zijn eigen werk.
Dagelijkse impressies uit de natuur en omgang met mensen worden omgezet in ontwerpen voor schilderijen en geven aanleiding tot vernieuwende elementen in de beeldtaal die Schenk gebruikt.  De werken zijn poëtisch van sfeer en in zekere zin vertellend, ze zijn monumentaal en krachtig van stijl maar blijven transparant. De diepgaande verbinding tussen zijn leven zijn werk en de ervaringen in Nepal maakte dat hij met een geschilderd dagboek thuiskwam.


Exposities Galerie Delfi Form, Zwolle, 1998, 2002, 2005, 2008