Kunstenaar: Richard Price

 

Glaskunst van meester glasblazer Richard Price
Van jongs af aan experimenteerde de kunstenaar-in-spé met glassmelten en ovenbouw in de tuin van zijn ouderlijk huis. Na een designstudie en een kunstacademie gevolgd te hebben, heeft hij assistentschappen vervuld bij meester-glasblazers in Italië en Frankrijk. Price werkt autonoom en voert vele opdrachten uit voor kunstenaars in binnen- en buitenland. Zijn inspiratiebronnen liggen in de waarneming van het alledaagse leven van mensen, hier in het Westen, maar ook in de Aziatische landen. Als kunstenaar in glass art heeft hij een eigen signatuur die zichtbaar blijft in een niet al te gepolijste buitenkant. Hij benut de mogelijkheden van de pâte-de-verre techniek om de expressie van gevoel en concept te benadrukken.
Kleur en vorm zijn bij deze glaskunstenaar ondergeschikt aan de intuïtieve benadering van zijn onderwerpen die altijd verbonden zijn met cultuur en natuur. De onderwerpen zijn vrouwfiguren, babies, boeddha's, dieren en planten. Door herkenbare symboliek toe te passen krijgen de objecten vanzelf een betekenis. Deze wordt echter niet uitgevent, en blijft bescheiden op de achtergrond aanwezig. Deze achtergronden schemeren als-het-ware mee in het licht van een universele betekenis. 
Naast glasobjecten met symbolische betekenis, maakt Richard Price geblazen vazen die uitblinken in esthetische waarden. Nieuw zijn de vazen van geblazen glas met afgeleide vormen van blaadjes van bomen en planten erop afgebeeld. Deze vazen zijn transparant en gekleurd.

Richard Price (1960, Aldershot Hampshire, Engeland) werkt zoewel met gesmolten glas alswel met geblazen glas. Hij werkt afwisselend in zijn studio's in Amsterdam en Chaiyaphum, Thailand. 

Zijn eerste kunstprijs is de 'Staatspreis des Landes Baden-Würtenberg für Europaïscher Kunsthandwerk' dat in Stuttgart werd uitgereikt in 1988. Sindsdien zijn er vele prijzen toegekend en zijn er vele exposities geweest in galeries en musea in binnen- en buitenland. Zijn werk is o.a. opgenomen in een aantal museumcollecties, zoals:
Museum for Moderne Kunst, NykObing Falster, Denemarken, Nationaal glasmuseum Leerdam, Museum Jan van der Togt, Amstelveen, Coburg Museum of Modern Art, Duitsland, Gent Sierkunst Museum, Hokkaido Museum of Modern Art, Sapporo, Japan.

Tentoonstellingen in Galerie Delfi Form:  2009,  2010, 2013, 2017, 2019-2020