Kunstenaar: Marc Vellay

Marc Vellay maakt beelden van mensfiguren in een geabstraheerde stijl waarbij figuren solitair en in gezelschap worden uitgebeeld. Een gelijkende anatomie is ver te zoeken. De beelden vertolken een klassiek-moderne schoonheid en vertellen een verhaal dat de vorm van de constructie overstijgt. De beelden tonen de geraamte van gedachten, gevoelens en bewegingen in hun essentie. Als een tekenaar construeert Vellay zijn beelden met vloeiende lijnen en een open structuur. Menig monumentaal beeld van Vellay heeft een plaats gevonden in stadsparken in Frankrijk. 
Na de ramp in Fukushima heeft hij zich als kunstenaar; als intermediair en als mens ingeleefd in het gebeurde en de gevolgen voor de individuele burgers: het onbeschrijfelijke leed van een individu dat alleen en gedesoriënteerd achterblijft in een omgeving waarin orde vervangen is door chaos. De beelden die uit deze inleving ontstaan zijn, geven op een directe wijze weer wat rest: radeloos overlevende zijn, na een alles vernietigende ramp. De vragen die opgeroepen worden zijn veelsoortig: hoe de mens weer verder kan leven; hoe de natuur zich reorganiseert en cultuur zich weer opnieuw vestigt.

Beelden van Marc Vellay zijn opgenomen in de tentoonstelling "Rituelen" van 9 september t/m 18 november 2012 in het Stedelijk Museum Zwolle. De tentoonstelling 'Rituelen' is samengesteld door curator Wim van der Beek. De beelden zijn opgesteld in de museumtuin en binnen in de hal.

Boek: 'Het geheugen van de Engel' door Wim van der Beek