Kunstenaar: Sjaak Smetsers

Narratieve beelden van brons en glas en koper
De beelden van glas, koper en brons van Sjaak Smetsers (1954) kenmerken zich door combinaties van brons, staal, koper en glas. Sommige beelden worden geheel van vensterglas vervaardigd door een combinatie van gestapeld glas en gefused glas toe te passen. Meestal worden tussen de lagen glas kleuren verwerkt. Dan zijn er beelden die voor een gedeelte uit gelaagd glas bestaan en voor een gedeelte uit brons en zijn er beelden die geheel uit brons zijn gemaakt. Deze beelden zijn alle unica en hebben een geheel eigen uitwerking van versieringen en attributen. Kleinere beeldjes in een lage prijsklasse worden in oplage vervaardigd.

Wat vertellen de beelden van Sjaak Smetsers?
De beelden vertellen verhalen van mensen die iets te vertellen hebben, althans in de ogen van de kunstenaar, want niet iedereen zou bij een bepaald type mens een verhaal te binnen schieten. Mensen als Sjaak Smetsers, Simon Carmiggelt, Godfried Bomans en Peter Verstraaten kunnen dat wel en maken er iets boeiends van. We weten natuurlijk niet wie Sjaak allemaal tegenkomt, maar een typische vrouw die de markt bezoekt en een pater die de bomen toespreekt behoren zeker tot de mogelijkheden. Met gevoel voor poëzie worden typen bedacht en aanwijzend beschreven in de begeleidende titels, b.v. "Zachariël" of "De dag klinkt goed". Deze laatste titel drukt natuurlijk iets uit van een gemoedstoestand van de uitgebeelde persoon in kwestie, maar ook van de bedenker zelf. Het geeft goed weer hoe de kunstenaar zelf in het leven staat. Iedere dag is er één en geeft altijd aanleiding voor een bijzondere waarneming. Al is het maar één per dag.
De beelden van Sjaak Smetsers zijn een uitvinding van de kunstenaar zelf. Hij heeft geen beeldhouwstijl van anderen gekopiëerd met als gevolg dat een exclusieve beeldtaal is ontwikkeld. Alleen de uitvinder zelf kan zich zo goed vinden in zijn uitvinding dat hij steeds weer opnieuw een boeiend verhaal kan vertellen. Een kopiist zou snel struikelen en uitgeput neerzijgen, en zou in ieder geval niet in staat zijn een heel oeuvre op te bouwen. Sjaak Smetsers zit echter bij de bron van de inspiratie die onuitputtelijk is. Als waarnemer met psychologisch inzicht en een humoristische visie op de wereld is hij in staat om op geheel eigen wijze deze wereld van commentaar te voorzien. Het verhaal dat verteld wordt is congruent met de uitgevonden beeldtaal, waardoor een grote zeggingskracht verkregen wordt.

Exposities Galerie Delfi Form 2005, 2007,2011


Boek: "Moeëjen dag"