Kunstenaar: Meindert Koopman

Meindert Koopman (1968) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en studeerde af in 1992 als mixed media kunstenaar. Sindsdien heeft hij regelmatig geëxposeerd.

Voorgeschiedenis
Het landschap in zijn algemeen is bij Koopman altijd een belangrijk thema geweest. Dit uitte zich in verschillende visuele transformaties, stijlen en media. Van 1992 tot ca 2001 maakte Meindert Koopman naast schilderijen en tekeningen ook wandinstallaties. Dit werk toonde met name de mens in het door de mens gecreëerde, constructieve landschap. Daarbij werden vaak ‘stripachtige’ stereotypen, verwikkeld in allerlei intriges, afgebeeld in een landschap in verval. Het toenmalige werk is qua stijl enigszins te vergelijken met de huidige street art stroming.

Schilder van natuurlandschappen
Zijn thema’s en composities getuigden echter van een fascinatie voor klassieke schilderkunst. Wat kenmerkend is in zijn natuurlandschappen  zijn de krachtige, monumentale composities in combinatie met een intensief kleurgebruik. Vanaf ca 2002 raakte Koopman gefascineerd door het natuurlandschap. Hij maakte o.a. een reeks olieverfschilderijen van jonge dennenbomen. De ‘nederige, majestueuze schoonheid’, zoals Koopman het zegt, inspireerden hem om hiervan monumentale, klassiek opgezette composities te maken. De ogenschijnlijk ‘zoete’ schoonheid van banale natuurtaferelen die tevens grillige, organische abstracties blootleggen maken de doeken mysterieus en poetisch. Bij deze natuurlandschappen maakt de kunstenaar vaak vooraf foto’s. Daar waar de fotografie picturaal iets te bieden heeft laat de kunstenaar dit onverbloemd toe.

Meindert Koopman is een kunstenaar die in zijn schilderkunst continu op zoek is naar nieuwe, interessante verbeeldingen en zich daarbij bedient met verschillende picturale mogelijkheden. Dit waarschijnlijk om te pogen de verwondering voor de werkelijkheid, ofwel de natuur, levendig te houden.

Momenteel is hij een aantal schilderijen aan het voorbereiden die met abstracte, constructieve vormen en allerlei theatrale ‘landschapsobjecten’ worden samengesteld. Ook hier leeft en groeit van alles.