Kunstenaar: Gernot Kissel

Gernot Kissel (1939-2008) volgde de opleiding tot architect, maar al snel, na een paar jaar als zodanig werkzaam te zijn geweest, wisselde hij dit vak in voor de schilderkunst. Vanaf zijn 18e levensjaar schilderde hij al, waardoor hij zijn roeping kende toen hij besloot het beroep van architect vaarwel te zeggen. Gernot Kissel is een kunstenaar waarvan gezegd kan worden dat hij als kunstenaar altijd al een schilder is geweest zonder het te leren zijn. Kissel schilderde als een expressionist die er voor koos om het schilderen van vrouwen tot het belangrijkste onderdeel van zijn schilderkunstige opgave te maken. Het is een oeuvre waarin de veelkleurige eigenschappen van de vrouw, van bloemen en van het landschap bezongen werden. Kissel woonde en werkte in de  prachtige streek “Der Pfalz”  in Duitsland.
Vanuit kunsthistorisch gezichtspunt sluit zijn benaderingswijze, van het creëren van een voorstelling, aan bij het Duits Expressionisme zoals we dat kennen van “Die Brücke” en “Der Blaue Reiter”. Deze kunstenaarsgroepen zijn verwant met wat in Frankrijk bekend staat onder de noemer “Fauvisme”. De expressionistische stijl past Kissel als een maatpak dat hij ooit heeft aangemeten zonder zich te bekommeren om de heersende modes.
Gebruikte hij aanvankelijk een gemengd palet, in de loop der jaren zijn de voorstellingen meer omlijnd en verhelderd in monochrome kleurvlakken die in juxtapositie de dragers werden van het onderwerp van de voorstelling. Door een subliem ontwikkeld kleurgevoel van de kunstenaar werden de composities gemaakt. In de expressieve schilderijen van Gernot Kissel ging het rangschikken van vormen en kleuren niet ten koste van een persoonlijke betrokkenheid bij degene die geportretteerd werd. Dit werd door hem zo verwoord: “… so Bin ich darauf angewiesen, über passende Farbigkeit und unbewusste Signale eine Beschreibung meines gefühlmässigen Eindrucks der entsprechenden Person herzustellen, ins besondere auch deshalb, weil mir meine starke Erregung beim Malen ein kühles Kontrollieren und Abschätzen völlig unmöglich macht”.

Exposities Galerie Delfi Form, Zwolle, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008
Verdere exposities in o.a.: Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Engeland
Publicaties o.m.: Duits kunstblad Vernissage 10/03

Boeken: 

  • " Frauen" 
  • " Kissel: er selbst ", m.m.v. Prof. Dr. Helge Bathelt.