Kunstenaar: Tom Seerden

Tom Seerden (1957) volgde van 1976-1982 de docentenopleiding Tehatex te Nijmegen en aansluitend tot 1984 de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem. Hij werkt als beeldhouwer in diverse materialen die hij gebruikt om zijn impressies van landschappen en mensfiguren vorm te geven. Voor de Italiaanse landschappen die hij niet schildert op doek maar beeldhouwt, gebruikt hij brons en steen of hout. Voor de architectuur het brons, en steen of hout voor de basis. Iedere Italië-ganger kan direct een context bedenken om een beeld van Seerden te kunnen associëren met bestaande, onneembare burchten; tegen rotsen geplaveide dorpjes of op heuvels gebouwde stadjes. De middeleeuwse oorsprong van deze bouwsels missen hun uitwerking niet op de reiziger. De kunstenaar die deze impressies kan vereeuwigen verdient een plaats in onze herinnering. 

Enige uitleg over een paar titels van beelden uit de tentoonstelling:

'Insieme' betekent samen (saamhorigheid bij de bewoners van deze kleine afgelegen dorpjes),  In deze dorpjes (Borgo’s) leven de bewoners samen, helpen elkaar en zien naar elkaar om. 

'Villaggio sospesa' is letterlijk vertaald: hangend dopje, huizen gedrapeerd rondom een bergtop. Het zijn de toevallig ontstane compositie’s van huizen, straatjes soms met een ritme erin wat mij erg aanspreekt en inspireert om dit werk te maken. Aardig om te weten dat Escher in de jaren ‘30 veel dorpjes getekend heeft in de Abruzzen in Italie. Naderhand ging hij de vormen vd eenvoudige huizen abstraheren en er ritmes en beweging in brengen als studie’s voor zijn latere, bekende werk. 

'Alto' betekent ‘hoog’ (gelegen) de omgeving overziend. 

Iedereen kan er zijn eigen gevoel, verhaal bij hebben of maken. 

Het zijn nooit (exacte) weergaves van bestaande dorpen, situatie’s. Ik bekijk de steen en bepaald dan of ik er een kasteel, dorpje of klooster op ga bouwen. Afhankelijk van de vorm en lijnen in de steen. Ik Maak er een eigen, op de steen passende interpretatie van. 

Tentoonstelling Galerie Delfi Form: 2014, 2017, 2019, 2021, 2023