Artikel: Toon Kuijpers bij galerie Delfi Form

06-12-2012

Tentoonstelling Toon Kuijpers bij galerie Delfi Form van 6 december 2012 t/m 31 januari 2013

Met trots presenteren wij de nieuwe collectie schilderijen van Toon Kuijpers met interieurstukken en stillevens. Deze heldere en vlotgeschilderde voorstellingen zijn een lust voor het oog. Kuijpers is van oudsher een schilder met een sterke voorkeur voor potten en scherven. De eerste kennismaking, 20 jaar geleden, met de grote schilderijen met archeologische voorstellingen was imponerend door ruimtelijke opvattingen en schildertechniek. Deze kennis en voorkeuren van de schilder vinden we nu weer terug in een nieuwe serie voorstellingen van kruiken en kopjes.

Deze voorwerpen zijn nu verzelfstandigd en worden losgezongen van hun context en gebruik. De titels verwijzen naar de herkomst, maar de voorstellingen zelf zijn verrijkt met meer schilderkunstige uitdagingen die met vorm en kleur gepaard gaan. Kuijpers gaat tot het uiterste en het decorum van pottenbakkers is vervangen door schilderkunstige inhoud: de keuzes van de schilder vervangen de functionele inhoud, waarvoor het kopje dient of diende, voor een zuivere functie van de symboliek. Het gewone Parijse melkkannetje met lusterglazuur, bedoelt voor het dagelijks kopje koffie, lijkt nu de materiële dimensies ontstegen. Het resultaat is een serene rust die een wereld van rijke associatiemogelijkheden biedt. Naast de stillevens zijn er een paar schilderijen uit het interieurgenre. In deze schilderijen wordt de ruimtelijkheid toegepast met een knipoog naar de interieurstukken van Velasques, Rubens, Frans Hals en Man Ray. Met een soort Babuschka-effect worden schilderijen binnen schilderijen geschilderd, waardoor rechtstreekse verbanden gelegd kunnen worden met vroegere schilderstijlen en -opvattingen en de hedendaagse, moderne opvattingen daarover. Het schilderkunstig perspectief, dat duidelijk aanwezig is met behulp van een tegelpatroon op de vloer, verschuift in de richting van een meer surrealistische context.

Naast de vertegenwoordiging in Nederland door galerie Delfi Form heeft Toon Kuijpers ook een vertegenwoordiging door Howard Scott galerie in New York.

Home | Nieuws | Toon Kuijpers bij galerie Delfi Form

Op de hoogte blijven?