Artikel: Henk van Vessem en Elice Kernkamp exposeren samen

08-06-2009

De zomertentoonstelling in Galerie Delfi Form te Zwolle, brengt twee kunstenaars samen die succes hebben met een compromislose instelling en wars van trends trouw gebleven zijn, inmiddels een leven lang, aan een eigen stijl. Henk van Vessem met een kleurrijke, abstracte, stijl en Elice Kernkamp met een dromerige, figuratieve, stijl. De tentoonstelling ademt de sfeer van volwassen kunstenaars die hun lef en schilderdrift niet hebben verloren en in staat zijn hun gevoelens klip en klaar te verbeelden.

Henk van Vessem (Rotterdam, 1939)

Henk van Vessem volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.

De schilderkunst van Henk van Vessem is expressief en dynamisch van karakter. Henk van Vessem is een kunstenaar met een groot gebaar die werkt in sterk contrasterende kleuren.

Abstract expressionistische landschappen

De voorstellingen op de doeken zijn met verf en paletmes gebeeldhouwd tot expressionistische landschappen, waarin geen velden of wegen te bekennen zijn, maar wel de tekens van bespiegelingen van mentale aard. De kunstenaar schuwt niet voor de omkering van het vraag- en antwoordspel, zoals blijkt uit de titel van een schilderij: "Het water vraagt naar de tijd". Het schilderij "De horizon is tot water geworden" draagt totaal niet de sfeer van een verwaterde vlakte, maar heeft eerder de tegenovergestelde hoedanigheid van een grote zandvlakte zinderend van de hitte. Het verlangen naar water deformeert de waarneming en creëert een fata morgana. Tijd, ruimte en materie worden in de kunst van Henk van Vessem tot exponenten van innerlijke verbeelding. Kleur en vorm slagen erin,  met onderlinge samenhang, een wereld van betekenissen te kunnen vertolken die zonder grenzen is, of anders gezegd, minder begrensd is dan de gesproken taal om "voor zich" te spreken.

Exposities in Galerie Delfi Form: 1995, 1998, 2001, 2006, 2009,2013

Boeken:

‘Henk van Vessem', overzichtstentoonstelling Museum Jan van der Togt, 1959-1999’.

‘Henk van Vessem’, i.s.m. Galerie van Mourik (1993)

‘Henk van Vessem: tussen tijd en ruimte’ i.s.m. Anke Stroucken (2002)

‘Henk van Vessem: een schilderij komt niet uit het hoofd maar uit het leven” i.s.m. Marjan van Mourik (2004)

“Ik leg je in mijn oog” 2009

“De kosmos een lichaam” 20 boeken met 7 werken op papier en teksten uit “Het Corpus Hermeticum”

“Zonnevrouw” 2005. Dit is een enkelvoudig boek met 10 tekeningen en 10 dichtregels.

Elice Kernkamp

Elice Kernkamp (1948, Soerabaya) volgde de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht. Zij schildert op intuïtieve wijze onderwerpen met een symbolische inhoud. De voorstellingen hebben een subtiele combinatie van teken- en schilderstijl. De schilderijen op de tentoonstelling zijn alle vervaardigd met acrylverf en houtskool en vernis. De atmosfeer die hierdoor bereikt wordt is subtiel en omfloerst.

Intuïtie

Intuïtie is een fenomeen dat bij kunstenaars niet is weg te denken, laat staan bij Elice Kernkamp. Haar werk getuigt van een diep ontwikkeld intuïtief weten, dat zij kan hanteren als bron voor de creatie van taferelen die verhalen over de verschillende bewustzijnsstadia. Onbewust en bewust herkennen we in deze verhalen iets van ons eigen leven. De symboliek is op tevatten als de verbeelding van de verschillende levensfasen waarin de verhouding tussen vrijheid en gebondenheid muteert. De voorstellingen geven ons het idee van droomwerelden die de verschillende stadia van afhankelijkheid van anderen en van de eigen identiteit een nieuw gezicht, of perspectief, geven. Los van het gereguleerde leven kunnen met andere middelen en andere gedaanten ideeën worden verkregen van onze mogelijkheden. De schilderijen nodigen uit tot het activeren van onze eigen droomwereld. Met losse lijnen en vloeiende kleuren schetst zij een ontwerp voor een ruimte zonder beperkingen en zonder plaatsbepaling. Met de ogen gericht op haar schilderwerk betreden we een universum dat vrijheid geeft voor verkenning en bezinning, en misschien zelfs tot de activering van onze innerlijke drijfveren.

Exposities in Galerie Delfi Form: 1996, 1999, 2004 en 2009

Boeken:

“Elice Kernkamp” 2005

“Elice Kernkamp” 1999

“Elice Kernkamp” 2009 in voorbereiding

Persbericht tentoonstelling Henk van Vessem en Elice Kernkamp

Home | Nieuws | Henk van Vessem en Elice Kernkamp exposeren samen

Op de hoogte blijven?