Artikel: 'Op zoek naar het onbekende bekende'

24-08-2013

Tentoonstelling "Op zoek naar het onbekende bekende" in galerie Delfi Form, Praubstraat 4 te Zwolle van 7 september t/m 19 oktober.

Alexander Bobkin (1952), Hans Bosman (1958-2012) en Faan Olgers (1947) hebben gemeen dat ze nieuwsgierig zijn naar wat speelt in de wereld en op zoek zijn naar mogelijkheden om een verbeeldingswereld te vinden waarbij geen enkele beschrijving het uitgebeelde kan omvatten of beschrijven.

De galerie brengt een hommage aan de kunstenaar Hans Bosman, die vorig jaar in augustus is overleden. Zijn werk was vooral gericht op het portretteren van mensen die een identiteit konden vastknopen aan een bepaalde status zoals die van soldaat, bokser of disco girl. Hans probeerde achter deze “schil” van de buitenkant heen te dringen om een ander mens te laten zien dan een puur onbekommerd wezen. Met humor en relativering kon hij de portretten hun aantrekkelijke ambiguïteit meegeven.

Alexander Bobkin legt in zijn werk de nadruk op het ongewone van de menselijke leefwereld. Hij schroomt niet om de minder aangename kanten van het mens-zijn te laten zien. Het onvolkomene werkt zich in zijn voorstellingen als het ware naar buiten. dit “buiten” is een belangrijke dimensie in zijn werk. De voorstellingen hebben de architectuur van een surrealistische droomwereld waarin verleden en heden elkaar ontmoeten op het snijvlak van tijd en ruimte.

FaanOlgers toont verbluffend knap gemaakte sculpturen van hout. Zijn objecten hebben een speels karakter met een gelaagde complexiteit. De meeste objecten bestaan uit een geraamte dat laden bevat die werkelijk kunnen uitschuiven en als schatkamertjes kunnen dienen. Voor het rijpe oog staan er objecten die de fantasie aanzwengelen; voor de kunstenaar is het bouwen een buitengewoon ernstig spel met mogelijkheden. Te zien zijn hangobjecten en staande objecten.

Home | Nieuws | 'Op zoek naar het onbekende bekende'

Op de hoogte blijven?