Artikel: Maskers van Yubi Kirindongo

30-11-2013

Yubi Kirindongo is een veelzijdig kunstenaar, die objecten maakt van oude en vaak gebruikte materialen, zoals oudijzer en autobumpers. Van oudijzer maakt hij maskers met een expressieve uitstraling. Weinig materiaal wordt precies zo geranschikt en met elkaar verbonden, dat een associatie met de oude Afrikaanse maskers gauw gemaakt is. De maskers zijn niet bedoeld om te dragen maar zijn gemaakt om een plek aan de muur te krijgen en van daaruit de bewoners te beschermen tegen onwelkome geesten. In het moderne denken zou dit een metaforische verwijzing kunnen zijn om de bewoners te behoeden voor dwaalgedachten en te herinneren aan de eigen, oorspronkelijke identiteit. De maskers krijgen zo de positie in de grote filosofische vraagstukken die de mens bezig houdt sinds de oudheid. Kort samengevat met de woorden: waar komen we vandaan; wie zijn we en waar gaan we naar toe.

Yubi Kirindongo werd in 1946 geboren in Willemstad op Curacao. Na vele omzwervingen vestigt hij zich weer in zijn geboorteland en na vele veranderingen in het persoonlijke leven ontwikkeld hij zich uiteindelijk tot de succesvolle kunstenaar die hij nu is.

Als geëngageerd kunstenaar is hij verontwaardigd over de wijze waarop de welvaart het eiland vervuilt en de bevolking ondergewaardeerd wordt. Het eiland ligt bezaaid met duizenden autowrakken en ander afval. Dat hij uit dit afval een hommage kan brengen aan de eilandbewoners en het eiland is de gratie van de kunstenaar. Van autobumpers worden fraaie vrouwfiguren en vogels "geboetseerd". Van onder andere bougies en hoekijzers de maskers. Het is niet toevallig dat met de maskers de kwade genius, die gebrek aan respect voor mens en omgeving toont, wordt bezworen.

Home | Nieuws | Maskers van Yubi Kirindongo

Op de hoogte blijven?