Artikel: Geworteld in Symboliek

17-08-2016

Tentoonstelling 'Geworteld in Symboliek' van 17 augustus t/m 10 september 2016.

De tentoonstelling is samengesteld met kunstwerken van drie kunstenaars die eigentijdse kunst maken met een geheel eigen karakter. De schilderijen en beelden van Lon Buttstedt zijn samengesteld uit verschillende materialen; de beelden van Karin van Ommeren zijn gevormd uit graniet en de schilderijen van Hans Vanhorck zijn reliŽfdoeken, waaronder verschillende tweeluiken. De kunstwerken van deze kunstenaars zijn vakkundig uitgevoerd en zijn het resultaat van decennialange professionele ervaring in het scheppingsproces. De daardoor verkregen vrijheid geeft de werken stuk voor stuk een glans van rijping en verdieping.

De kunstenares Lon Buttstedt laat zich inspireren door de rijkdom van cultuuruitingen met mystieke betekenis in verschillende wereldstreken. De bronnen vindt zij veelal op haar vele wereldreizen. In de beelden en voorstellingen van de schilderijen zijn momenten zichtbaar die duiden op overgangen in het bewustzijn. De uitgebeelde figuren zijn onderdeel van een ritueel en symboliseren de verbondenheid tussen mens en natuur en de verbondenheid tussen mensen onderling. De expositie geeft een fraai beeld van haar humane en spirituele opvattingen.

De tentoongestelde schilderijen van Hans Vanhorck zijn geŽnt op universele symboliek die gerelateerd is aan rituelen die de mens van oudsher mogelijkheden bieden om zich bewust te worden van eeuwig terugkerende cycli en zijn positie hierin. Een positie die wel aan tijd en plaats gebonden is. De schilderijen refereren aan de mogelijkheden van de mens te sublimeren waardoor de gebondenheid aan tijd en plaats een symbolisch karakter krijgen. De niet-materiŽle rijkdommen van de fantasie wortelen in het niet aan tijd en plaats gebonden universum van de geest. Hans Vanhorck heeft een langdurig expositie curriculum en heeft wereldwijd van Oost tot West geŽxposeerd.

Granieten beelden van Karin van Ommeren completeren de tentoonstelling. In een aantal werken zijn wortels uitgehouwen die vanuit een geometrisch kader ontstaan. Dit organische gegeven is bij deze beelden zo uitgehakt dat een wederkerige beweging zichtbaar wordt van enerzijds een terugkeer naar de aarde waarin we geworteld zijn en anderzijds een omgekeerde opwaartse beweging die eindigt in de abstractie van de geest. De kunstenares wordt op vele beeldhouw symposia uitgenodigd om monumentaal werk te vervaardigen. Haar werk is zodoende in vele beeldenparken aanwezig wereldwijd.

Home | Nieuws | Geworteld in Symboliek

Op de hoogte blijven?