Expositie: Uitgeleend aan de Tijd

'Uitgeleend aan de Tijd' is een tentoonstelling van een serie kunstwerken in brons van Marc Vellay (Fr) gemaakt naar aanleiding van de tsunami ramp in Fukushima en beelden uit de serie 'Het geheugen van de Engel'. Gelijktijdig is zijn werk door curator Wim van der Beek opgenomen in de tentoonstelling 'Rituelen' die te zien is in het Stedelijk Museum Zwolle.

In de bronzen van de Franse Marc Vellay, die gemaakt zijn direct nadat de tsunami delen van Japan trof in 2011, wordt zichtbaar dat het menselijke bestaan niet volldeig rationeel beheersbaar is en dat we in tijden van nood aangewezen zijn op medemenselijkheid. In rituele evenementen kan leed dat grote groepen mensen overkomt, gedeeld en beleefd worden. De beelden waarin groepen mensfiguren uitgebeeld zijn laten tegelijkertijd rouw en verdriet opgaan in hoop op een nieuwe toekomst. In eenzelfde ogenblik van tijd en ruimte lijkt de mogelijkheid van vallen en opstaan gerealiseerd te kunnen worden.

De schilderijen van de kunstenaar Henk van Vessem zijn gekozen voor deze tentoonstelling omdat hij als schilder voortdurend de relatie tussen tijd en ruimte onderzoekt en probeert vorm te geven. Tijd en ruimte zijn in zijn beleving een illusie van het denken en de waarneming. Zijn verwondering over de vele waarneembare verschijnselen schemert door in zijn onafgebroken drijfveren om nieuwe werelden te laten zien in zien dynamische schilderijen waarin het aardse en het hemelse met elkaar in kleur verbonden blijven zonder het traditionele onderscheid van hemel en aarde als fysieke dimensies die traditioneel met 'boven' en 'onder' geduid worden.

 

Uit de expositie: Marc Vellay

Marc Vellay maakt beelden van mensfiguren in een geabstraheerde stijl waarbij figuren solitair en in gezelschap worden uitgebeeld. Een gelijkende anatomie is ver te zoeken. De beelden vertolken een klassiek-moderne schoonheid en vertellen een verhaal dat de vorm van de constructie overstijgt. De beelden tonen de geraamte van gedachten, gevoelens...

Galerie Delfi Form, Young girls brons 250 cm hoog van Marc Vellay
Marc Vellay

Uit de expositie: Henk Vessem

Henk van Vessem (Rotterdam,1939) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.  De schilderkunst van Henk van Vessem is expressief en dynamisch van karakter. Henk van Vessem is een kunstenaar met een groot gebaar die werkt in sterk contrasterende kleuren. De langdurige carrière als kunstschilder geeft Henk...

schilderij 31x62 cm
Henk Vessem